Plan og landskapsarkitektur
Som rådgivere for plan og landskap er vårt mål å planlegge for gode utemiljøer og utvikle utbyggingsområder og nærmiljø på en bærekraftig måte. Vi designer funksjonelle og vakre løsninger for miljøet omkring oss. Vi jobber for å tilføre det lille ekstra til prosjektene vi deltar i, og for å skape smarte planløsninger og gode omgivelser, der det er attraktivt og sunt å bo, leve og jobbe.
Avdelingen for Plan og landskapsarkitektur består av 10 engasjerte medarbeidere, hvorav 6 er landskapsarkitekter. De fleste av prosjektene vi jobber i er av tverrfaglig karakter, og da jobber plan og landskap sammen for å finne de beste løsningene for hvert enkelt prosjekt. Vår innstilling er at hvert prosjekt er nytt og unikt, og derfor krever en løsning som er tilpasset og gjennomtenkt.
Økt fortetting, strengere krav til arealbruk og uteområder, flere mennesker og økte klimautfordringer påvirker planlegging av både arealplaner og utforming av uteområdene vi designer. Alt skal henge sammen og inspirere brukerne av området når det er ferdig utviklet. Kan vi ha lekeplasser på tak? Bør bilene flyttes eller fjernes fra et område for å gi plass til parker og lek? Kan bekken graves frem og være både et vakkert landskapselement og en flomvei ved styrtregn? Dette stiller høye krav til oss som former disse områdene, vi må tenke fremover og tenke nytt, og se hvilke utfordringer og løsninger morgendagen bringer.
Våre arealplanleggere jobber for å utarbeide robuste og fleksible planer. Vi har erfaring med å lage reguleringsplaner for små og store prosjekter, både for veier og utbyggingsområder, og jobber med planarbeid på alle nivåer, fra regional og kommunal planlegging til detaljerte reguleringsplaner.
Våre landskapsarkitekter jobber med utforming av våre omgivelser og arbeider med et bredt spekter innenfor landskapsarkitekturfaget, fra overordnet planlegging til detaljprosjektering. Vi jobber daglig i tverrsnittet mellom design og teknisk kompetanse og har mye tverrfaglig samarbeid med andre fagmiljøer. Vi tegner også ofte detaljerte løsninger for prosjekter i byggefasen, i tett samarbeid med entreprenøren.
Om å planlegge for naturen – og mennesket
Planleggerens og landskapsarkitektens oppgave er å ivareta både naturen og mennesket. Vi skal passe på at veier og bygninger plasseres på riktig sted, at det velges planter som trives, som ikke invaderer naturen, som er allergivennlige og gir en estetisk verdi, og at naturen også får plass i miljøet omkring oss. Overvannshåndtering er et viktig tema. I Norge har vi fire årstider, og tidvis mye regn. Det skal tilrettelegges for store regnfall og flom, og ofte er det et krav om at regnvann skal håndteres på egen tomt. Det betyr at vi må tilrettelegge for at vannet går dit vi ønsker, for eksempel til et regnbed som kan samle på vannet før det infiltreres, fordamper eller renner videre.
Et annet viktig tema for både planleggere og landskapsarkitekter er universell utforming. Det handler om å finne beste løsning gitt de omgivelsene du har, for at flest mulig mennesker skal kunne bruke og være en del av funksjonene i området. Det handler om trygghet, samhold og tilstedeværelse for alle brukergrupper